«

»

nov 22

Uggs rea sverige

Howards svar er ikke å snu tiden tilbake, og sende folk tilbake til landsbygda. I stedet mener han det må være mulig å kombinere alle fordeler med å bo i byen – med alle fordelene av å bo på landet – men uten å få ulempene fra noen av dem.I 1902 ble det bestemt at man ville bygge en slik by, som et sosialt eksperiment for å bevise at Ebenezer Howards ideer var praktisk gjennomførbare. I 1905 starter byggingen av Letchworth garden city.Byen skulle ha maks 30.000 innbyggere.Uggs rea sverige Alle boligene skulle ha sin egen hageflekk. Rundt boligområdene skulle det anlegges grønne parker, brede alleer og vakre fontener.Hagebyene skulle fremdeles være byer, med industri, butikker, kino og helsetjenester. Men fabrikkene skulle være rene, sunne og sikre.

I tillegg skulle byene være selvforsynte på mat og energi. De skulle drives av private, men overskuddet skulle tilbake til fellesskapet.Letchworth ble snart et populært område å etablere seg i – byen hadde bokbinderi, møbelsnekkere og bilfabrikker.En av hjørnestensbedriftene var The Spirella Company -Englands største produsent av korsetter for kvinner. Det markedet er ikke like hett i dag – og i 1980 ble fabrikken stengt.Beboerne stemte også nei til å anlegge pub. Byen hadde imidlertid et vannhull,Uggs rea sverige kalt Skittles, men der serverte man ikke øl. Første pub med ølservering kom først i 1968.I starten ble hagebyen latterliggjort, både av arkitekter, byplanleggere og nysgjerrige beboere i nabobyene.«Du vet ikke hvor mange venner du har før du bygger anneks!»I starten tiltrakk også byen seg mange «radikale» mennesketyper. I Letchworth kunne man se kvinner som gikk ute i gatene uten hatt eller lange hansker. På den tiden var det oppsiktsvekkende.

Barna løp barbent rundt, og noen sov endog på balkongen. Andre var vegetarianere. Dette var Simple Life bevegelsen i praksis. I dag er en Letchworth en veldig gjennomsnittlig by, både når det gjelder hvem som bor her -og inntektsnivå. Men det er en overvekt av barnefamilier, sier David Ames, planlegging- og bevaringssjef i Letchworth Garden City Heritage Foundation.Men i motsetning til Ullevål hageby, er ikke dette blitt et sted hvor kjendiser innenfor medier og akademia flokker seg sammen.Uggs rea sverige Boligprisene er også helt moderate.Ja, de er ikke høyere enn i byene rundt her. En toromsleilighet koster rundt 2,3 millioner kroner, mens en 5-roms selges for rundt 4,5 millioner.