«

»

nov 18

Uggs prisjakt

Trygve Steinar Toskedal Larsen hekter av det venstre benet og gjør seg klar for enda en treningsøkt på Haslemoen i Hedmark. En totimers rolig langtur med langrennspigging innover de dype, østerdalske skoger skal legge grunnlaget for flere VM-medaljer og suksess i Paralympics i Sotsji i 2014.Langrennspigging er steinhardt. Det tar lang tid å bygge opp nødvendig styrke i overkroppen for å stake i motbakkene. Selv om jeg har trent og konkurrert i snart ti år, har jeg mer å gå på. Det er utrolig deilig å kjenne at kroppen svarer, sier energibunten, som er i verdenstoppen på de korteste distansene.På normalt godt føre pigger han ti kilometer på 28–30 minutter,Uggs prisjakt bare noen få minutter dårligere enn tiden Petter Northug bruker på samme distanse.

Mistet benet etter ulykke Frilansfotograf Javad M.Uggs prisjakt Parsa har fulgt den råsterke vestlendingen i flere perioder gjennom vintersesongen, og dokumentert hans spesielt høye aktivitetsnivå. 750 rene treningstimer er på samme nivå som verdens beste funksjonsfriske langrennsløpere.Toskedal Larsen er født med turboen på. Han spilte fotball, sto slalåm og var på landslaget i baseball. I 2001 skjedde ulykken som nesten kostet ham livet.Jeg har alltid likt fart og spenning, og var ute med motorsykkelen hjemme på Avaldsnes. Plutselig fikk jeg skrens på bakhjulet og havnet i autovernet, forteller han.Begge bena var hardt skadet, men legene greide å redde det ene. Høyre ble amputert gjennom kneleddet.

Jeg hadde forferdelige smerter det første halvåret etter ulykken, og lå rett ut i tre måneder.En invitasjon til Ridderuka på Beitostølen ble starten på hans andre idrettskarriere. Jeg lånte meg en kjelke og prøvde. Det var blytungt, men ga mersmak. Deretter gikk det slag i slag med konkurranser fra 2003.Uggs prisjakt Vestlendingen som nå har gjort østlending av seg for å få maksimalt gode treningsforhold, kom knapt nok rundt løypa de første gangene. Nå er han i verdenstoppen både i langrenn og skiskyting. Toskedal Larsen er fortsatt sulten på suksess og tåler mer trening enn de fleste. Det hender den planlagte totimersøkten blir på både fire og fem timer, og det hender ganske ofte at han bruker en hel dag på golfbanen etter å ha kjørt en tøff morgenøkt med langrennstrening.