«

»

nov 16

Uggs obs

Frem til 1970 var det énhånds som regjerte på tennisbanene.Uggs obs Björn Borgs trener på den tiden, Percy Rosberg, ble kryssforhørt av svenske journalister på tribunen i Båstad. Den nye yndlingen vant alt han stilte opp i. Ingen klaget på resultatene. Men hva var det med denne hårreisende stilen med to hender på backhand-siden? Skal han ikke endre denne teknikken? Det ser forferdelig ut!Percy gikk bort til sitt unge talent og fremførte budskapet fra flokken på tribunen.«De vil at jeg skal sørge for at du endrer din backhand fra to til én hånd».«Det vil jeg ikke», sa Borg.«Denne spillestilen passer meg.»Rosbergs ydmykhet og respekt for et unikt talent gjorde at han aldri spurte Borg igjen.

Borg ble Rosbergs aller mest kjente elev. En levende legende som gjorde at tusenvis av svenske smågutter løp ut på tennisbanene med to hender på racketen. Men spør du Rosberg hvem som har tidenes vakreste backhand, kommer svaret kontant:Stefan Edberg.Uggs obs De andre var jo livredde for hans backhand!Percy Rosberg var mannen som fikk 16 år gamle Edberg til å legge om fra to til én hånd. Et grep som skulle sende Stefan Edberg til toppen av rankingen i 1990. Rosberg mente at Edberg ikke beveget seg godt nok til å spille backhand med to hender. Med én hånd ville svensken få en helt annen rekkevidde på banen. Og ikke minst en fantastisk følsom volley fremme ved nettet.Det passet Edbergs offensive spillestil perfekt. Og ga verden et av tidenes beste, og vakreste, backhandslag.

Problemet i Sverige i dag, er at annenhver junior spiller baseball på backhandsiden. Det er sørgelig. Jeg er ikke motstander av det, men hvorfor må alle på død og liv gjøre det samme?Raskere racketer og strenger kombinert med en mer fysisk tennis, gjør det vanskeligere i dag å «ta en Edberg». Uggs obs Spør du svenske og norske juniortrenere om de kjenner til én spiller med énhåndsbackhand, kan det se ut som slaget er utryddet allerede.Norges fremste tennisekspert, Øivind Sørvald, er ikke enig i at spillere med énhånds backhand hører fortiden til. Sørvald, som er idrettssjef i Tennisforbundet, mener at det at amerikanere og skandinaver har sluttet å lære bort énhåndsslaget, ikke er ensbetydende med en dødsdom.