«

»

nov 10

Uggs larynn

OL Melbourne 1956Ungarns vannpololandslag dro til Melbourne for å forsvare sitt OL-gull nesten nøyaktig én måned etter at landet trakk seg fra Warszawapaktem og erklærte seg selv for fri og uavhengig. Sovjetunionen hadde angrepet Ungarn tre uker før OL startet;Uggs larynn Det var et blodbad i Budapests gater, tusenvis ble drept og hundretusener ble drevet på flukt. Det var altså bakteppet da Ungarn og Sovjetunionen møttes i OL-semifinalen i vannpolo i Melbourne. De ungarske spillerne hadde lært russisk på skolen, og det var derfor ikke vanskelig å kommunissere … — Vi skrek til dem: «Skitne drittsekker, dere kommer og bomber landet vårt».

De svarte med å kalle oss forrædere, fortalte stjernespiller Ervin Zador i et intervju med BBC for fem år siden. Ungarn ledet 4-0 helt mot slutten da en spiller fra Sovjetunionen slo Zador så hardt at blodet strømmet fra et kutt rett overfor det ene øyet.Uggs larynn Kampen ble stoppet, sympatisører for Ungarn stormet bassengområdet og russerne måtte passes på av australsk politi på vei ut av OL-arenaen.OL Mexico 1968Bildet av de to afroamerikanske sprinterne Tommie Smith og John Carlos er ett av de mest ikoniske i idrettshistorien. I seiersseremonien etter 200-meteren, midt under nasjonalsangen, hevet gullvinner Tommie Smith og bronsevinner John Carlos hver sin knyttneve i sort hanske.

Den ble kalt Black Power-hilsenen og var en menneskerettsprotest. De gikk uten sko, men med svarte sokker,Uggs larynn for å demonstrere svart fattigdom. I månedene etter attentatene på Martin Luther King jr. og Robert F. Kennedy, vurderte mange afroamerikanske idrettsutøvere å boikotte sommer-OL i Mexico. Smith og Carlos valgte i stedet en stille, men likevel veldig synlig, markering inne på selve OL-arenaen. IOC mente markeringen brøt med den olympiske ånd og truet med å diskvalifisere hele USAs OL-tropp dersom Smith og Carlos ikke ble sendt hjem. USA nektet — og to amerikanske utøvere ble utestengt fra lekene.