«

»

apr 12

uggs i london

Mulesing er et kirurgisk inngrep der sauene får skåret vekk to kjøttstykker av baken, uten bedøvelse.Grunnen til at dette gjøres er at merinosauen er avlet opp for å produsere maksimalt med ull, og huden ligger i folder, slik at det gis mer plass til ull. Siden ullen også vokser tett rundt baken på dyrene, fester urin og avføring seg lett i ulla.For fluelarver er den våte ulla og hudfoldene det perfekte klekkested. Fluelarvene kan spise sauen levende – et ekstremt smertefullt angrep.

For å unngå dette skjæres hudfoldene på baken bort. Dette gjøres uten bedøvelse, ifølgeDyrevernalliansen.Mulesing er mishandling satt i system, i et land som vi eksporterer fra. Når norske politikere møter australske kolleger bør de ta opp denne mishandlingen og gjøre det klart at dette strider med norsk etikk og moral og er noe norske forbrukere reagerer kraftig på. Både produsenter og forbrukere bør selvsagt ta avstand fra barbari og dyremishandling, men vi er avhengige av at politikerne løfter dette opp på sin agenda for å få til varige forandringer, sier Frivik.

 

Vær våken som forbruker. Dyrevernalliansen har gjennomgått retningslinjene til over hundre merker og kjedebutikker – både klær og sko. Vi har sett på hva de selv formidler til publikum om sine holdninger til mulesing av sauer. Omtrent seksti prosent hadde ikke noe åpent standpunkt til mulesing. Av de resterende omlag førti prosentene kan noen butikker og merker garantere at de ikke bruker ull fra mulestede sauer. Andre nøyer seg med å si at de forsøker å unngå det, sier hun.