«

»

aug 30

Uggs i do

Jeg tror ikke jeg ville følt meg noe tryggere i Norge enn i Mexico, sier Ronny Kvist Sørli (32) fra Lørenskog.32-åringen bor i den meksikanske byen Monterrey, 30 mil fra grensa til Texas.Han opplever svineinfluensaen på nært hold.I gatene går folk med munnbind. Alt er stengt og samfunnet i byen har nesten stoppet helt opp.Det er kun de største matbutikkene som er åpne. De fleste meksikanere frykter konsekvensene av at samfunnet stopper opp mer enn svineinfluensaen. Folk går arbeidsledige, og får ikke inn penger, sier han.Ifølge Kvist Sørli er det ingen i Monterrey, eller områdene rundt, som har fått påvist svineinfluensa-smitte.

 Hvordan opplever du situasjonen? Det er ganske kaotisk. Vanligvis hilser alle meksikanere på hverandre med et håndtrykk. Nå gjør de ikke det lenger av frykt for å bli smittet. Gatene er tomme, sier han. Men det er ikke sånn at folk ligger syke i gatene. Det er nesten som om man får inntrykk av det når man leser norske nettaviser. Jeg synes dekningen er litt hysterisk.Foreløpig er tallene på omkomne svært lave i meksikansk målestokk. I Mexico by dør det jo langt flere mennesker av andre ting hver eneste dag, sier han.Det finnes i dag ikke noe organisert lager av munnbind i Norge, og derfor velger nå Helsedirektoratet å lage et.

Det er et visst omløp i lagrene på norske sykehus, men det har ikke vært noe systematisk beredskapslagring, sier divisjonsdirektør Frode Forland i Helsedirektoratet til VG.I hjembyen til Ronny Kvist Sørli er nå lagrene tomme.Men det er noen luringer som selger munnbind på gatehjørnene. Til fire ganger vanlig pris, sier Kvist Sørli.På apotekene i Mexico selges de minst avanserte munnbindene for 40 øre stykket.På gata går de for åtte peso, det vil si fire norske kroner, forteller 32-åringen.Lørenskog-mannen har bodd i Mexico de siste tre årene.Han har startet et firma i landet sammen med en meksikansk partner.