«

»

nov 06

Uggs i do

Hva hadde verden vært uten sulten? Uten sult hadde Frankrike fortsatt vært et monarki, Russland hadde fortsatt vært styrt av tsaren og USA hadde neppe vært verdens supermakt.Store omveltninger i verdenshistorien har det med å skje på tom mage. Kornprisene økte kraftig før den franske og russiske revolusjonen, og USA ble befolket av blant andre sultne irer og jærbuer som flyktet fra den karrige jorden i hjemlandet. Lokket av løftet om «eighty acres» med gratis,Uggs i do fruktbar jord i Amerika.I år rammer skyhøye matvarepriser nok en gang de fattige delene av jordens befolkning. Samtidig passeres også en annen milepæl på jorden. For første gang er det flere som bor i byer enn på landet. Urban slum er den måten å bo på som vokser raskest.En sulten millionslum blir fort en ustabil og truende politisk faktor. Som den var under den franske revolusjonen i 1789. I dag gir fattigdom og kaos grobunn for islamisme og i verste fall terror.

Det er derfor verdens ledere har det travelt med å få gjort noe med den gryende matvarekrisen.Uggs i do I går var det et topptungt møte om saken i London, og resten av året vil dette problemet stå øverst på agendaen når verdens ledere samles. Også når verdens rikeste og mektigste land samles på G8-møtet i Japan i juli. Det er nesten tretti år siden matpriser har vært et tema for denne supergruppen.Alle er enige om at problemet må løses, men det er ikke like lett å bli enige om hva som egentlig er problemet. Hvorfor stiger matvareprisene så mye og så fort?Noe kan forklares med krisen som har rammet finansmarkedene. Når aksjer og andre verdipapirer blir utrygge, går verdens investorer til andre markeder. For eksempel råvarer. Vi har for tiden en rekordhøy oljepris, og prisene på mineraler har økt så mye at enkelte har lekt med tanken om å gjenåpne den nedlagte gruven i Bjørnevatn utenfor Kirkenes. Det som bare for noen tiår siden var et håpløst tapsprosjekt kan i dag drives med fortjeneste fordi prisene på jern er så høye.

Uggs i do Matkrisen en boble?For investorene går det like bra å spekulere i mat og jordbruksprodukter som i andre råvarer. Enkelte hevder derfor at spekulasjon og manipulering av markedene har drevet prisene på mat kunstig høyt. Når prisene stiger kraftig vil det også være noen som venter med å selge avlingen, fordi de håper på enda høyere priser.Hvis matkrisen bare er en boble i et marked, er den ikke så vanskelig å få bukt med. Da vil det hele sannsynligvis går over av seg selv ganske raskt. Men det ser ut til å være ønsketenkning.Det er også de som hevder at satsingen på biodrivstoff til biler har skylden. Miljøbevisstheten i de rike landene gjør at bøndene lager biologisk bensin istedenfor mat. Dette er sannsynligvis også en forenkling av et langt vanskeligere problem. Det er heller ikke utenkelig at verdens oljebransje og deres svært drevne lobbyister og pr-folk bruker matkrisen til å plante en skepsis mot et fremtidig drivstoff som truer deres inntekter i fremtiden.