«

»

okt 27

Uggs chicago

Nettopp prisingen er en av grunnene til at Nordea modererte synet på det norske markedet i mars, fordi aksjene er «sårbare for negative sjokk».Vi har overvektet norske aksjer frem til forrige måned. Da tok vi det ned til nøytralvekt. Veldig mye av grunnen til det var prisingen.Uggs chicago Det var for høyt priset til å være overvekt, sier Rein.E24 har startet en ny runde av Aksjeligaen. Her kan du lese mer om konkurransen. Her kan du melde deg på.Med omtrent åtte års børsoppgang etter finanskrisen har også verdsettelsen av aksjer blitt høyere. Samtidig har rentene falt mye, slik at avkastningen på tryggere plasseringer på bok har blitt kraftig redusert.Her hjemme har hovedindeksen gått fra under 190 poeng til vel 690 poeng siden de mørkeste høstdagene i 2008, mens den amerikanske aksjeindeksen S & P 500 har steget rundt 250 prosent siden finanskrisebunnen.

Når det gjelder verdsettelse er det mange briller man kan ha på seg når man skal vurdere om børsen er billig eller dyr, sier investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning.Han viser til tradisjonelle mål for vurdering av om børsen er billig eller dyr, som blant annet økonomiprofessor Robert Shillers kjente variant av pris/fortjeneste-forholdet, der aksjekursene sees i forhold til ti års gjennomsnittlig inntjening, samt forholdstall som pris målt mot salg og pris mot bokførte verdier.Uggs chicago Selv advarte Shiller i mars om at markedet var overpriset, ifølge Bloomberg. Amerikanske S & P 500 var da nesten like høyt priset som ved toppen før 1929-krakket, men fortsatt betydelig lavere enn toppen av IT-boblen.

Blant de store markedene skiller USA seg ut, mener Myrseth.Uggs chicago Det som slår en er at amerikanske aksjer er veldig overvurderte, mens resten av verden er helt greit priset. Det som er litt spesielt denne gangen er at amerikanske aksjer er dyre basert på gjennomsnittlig inntjening det siste tiåret. Men det har vært en veldig sterk resultatvekst i USA de siste årene – den kan fort fortsette om Trump kutter skatten for næringslivet, sier han.Myrseths bilde av Europa og Norge er derimot at prisingen ser rimelig ut sammenlignet med hva selskapene i gjennomsnitt har tjent over en slik tiårsperiode, en verdsettelse som ikke påvirkes like mye av hva som skjer på kort sikt.Men inntjeningen på Oslo Børs har fått en trøkk i kjølvannet av oljenedturen. Aksjekursene har steget videre til rekordnivåer, og dermed har også prisen investor må betale for selskapenes inntjening i nærmeste fremtid gått opp.