«

»

jun 06

Ugg waterproofing spray

Selv om det selvsagt finnes tommelfingerregler for hva som er bra fottøy, varierer det med den enkeltes føtter. En sko som passer for én fot, passer nødvendigvis ikke så godt for en annen.Disposisjoner for fotplager er også arvelig betinget. Noen kan gå med høye hæler og spisse, flate sko hele livet, subbe avgårde med åpne lisser – uten at det får nevneverdige konsekvenser.Andre, derimot, har problemføtter fra de er tenåringer og vil alltid ha det, uansett skotøy. Men mens dårlige sko bare gjør vondt verre, vil riktig skotøy alltid virke forebyggende, sier Lise Burud Smestad.

Men det kan også være skogsturer i fottøy som til forveksling ligner treningsko, men som er så myke at man kan vri dem som en vaskeklut. Disse gir ingen støtte verken til fot eller ankel.Den største utfordringen er det så å si konstant harde underlaget vi beveger oss på hver dag, gatelangs og på gulv. Ortopedisk sett er det så galt som det kan bli, kroppen og føttene våre er skapt for ulendt terreng og variert bruk av muskler, sener og ledd, sier fotterapeuten.

Hver ny skomote bringer gjerne med seg sine problemer. Veldig høye hæler kan fremprovosere hallux valgus – skjevstilt storetåledd og hammertær.Da bærer vi hele kroppstyngden på forfoten – i stedet for at den fordeler seg jevnt på hele foten. Man kan også få problemer med en stiv og forkortet akillessene, men i motsetning til hallux valgus kan denne trenes til å bli tilnærmet bra igjen. Spisse sko klemmer også tærne sammen og kan gi problemer med både feilstillinger og tykke, nedgrodde negler.