«

»

sep 26

Ugg kristin

Mange foreldre har opplevd at den altetende poden plutselig kniper munnen sammen når han nærmer seg to år. Der alt tidligere har glidd ned uten nevneverdig motstand, er det nå kun Nugatti og ketsjup som slipper gjennom, og mamma og pappa blir stadig mer desperate og bekymret for vitaminmangel og feilernæring. Slapp av!Når det er mellom 6-12 måneder gammelt, har barnet et «smaksvindu» hvor det er spesielt mottakelig for nye smaker. Det er viktig å utnytte denne tiden til å introdusere barnet for mange nye smaker og konsistenser, slik at man er bedre rustet for toårstrassen som vil komme.Barn må ofte smake en matvare 10-15 ganger før de liker den, så det er viktig å ikke godta barnets «liker ikke!». Fortsett å tilby sunn og variert mat selv om poden protesterer. For hvert tygg og påfølgende grøss og fæle grimaser, er barnet et skritt nærmere å akseptere – kanskje til og med like maten.

Når barnet er rundt to år gammelt, vil det begynne å forstå hvordan det kan manipulere og kontrollere sine omgivelser – og ikke minst foreldrene. Selv om de kan tvinge votter og lue på barnet, er det ingen som kan tvinge det til å svelge en aspargesbønne, og dette vil barnet utnytte til fulle. Dermed blir ofte spisesituasjonene en arena for utøvelse av maktkamp og trass med desperate foreldre på den ene siden og små, sammenknepne munner på den andre.For å gi rom for barnets personlighetsutvikling mens du samtidig opprettholder din autoritet som forelder, kan du tilby barnet en ulike sunne alternativer på tallerkenen, mens barnet selv bestemmer hva det vil spise. Vil hun ikke ha noe av maten, så kan hun gå fra bordet sulten.

Barn utvikler seg i rykk og napp, og vokser mer og mindre i perioder. Spisingen påvirkes også av dette, og de fleste barn vil ha perioder hvor de er småspiste. Mange foreldre stresser med dette, men så lenge barna vokser og utvikler seg som de skal, er det viktig å forstå at dette er nettopp en fase som vil gå over.Så godt som ingen barn med matkresen atferd opplever langtidsfølger når det gjelder vekst eller utvikling, melder NHI, og det er meget usannsynlig at barnet ditt vil sulte foran brødboksen.Barn skjønner ikke hvordan mat fungerer og hvorfor de ikke bare kan ha pasta med ketchup til middag og brødskive med Nugatti til frokost. Forklar dem med enkle ord hvorfor det er viktig å spise variert, og hva det vil si at maten er ”sunn”. Du kan for eksempel si at kjøtt og grønnsaker gjør barnet sterkere, og at for mye brus og godterier gjør det slappere sånn at det ikke orker leke så mye