«

»

apr 15

UGG jules

Lammekjøtt har generelt litt mer fettmarmorering, og fettet som er i kjøttet inneholder noe mer mettet fett enn annet rødt kjøtt. Likevel finnes det flere stykningsdeler som er magre, som for eksempel lammefilet og utbenet renskåret grytekjøtt. Det finnes også middels magre stykningsdeler som for eksempel lårstek og bogkjøtt, sier hun.Norske sauer og lam får gå ute og beite, gjerne i utmark og på fjellet. Dermed blir kjøttet – eller nærmere bestemt fettet – sunnere enn fra dyr som bare får kraftfộr.

Forskning har nemlig vist at fettet fra dyr som beiter ute inneholder langt mer omega 3, den sunne fettypen vi vet at laksen inneholder mye av. Les mer om forskjellen på omega 3 og omega 6 her.Ifølge Matvaretabellen har lammekjøtt et lavere kolesterolnivå enn storfekjøtt. For lammekjøtt ligger det på 54, for storfekjøtt ligger det på 69.Det er forøvrig derfor viltkjøtt er ja-mat, også. Viltet beiter utelukkende på naturlige matkilder den finner ute, og derfor blir kjøttet magert, og fettet inneholder mye omega .

Det er ikke dermed sagt at å velge kjøttprodukter fra sau eller lam alltid er sunnere. Noen slike produkter inneholder nemlig mye fett – og selv om fettet har en bedre omega 3 vs- omega 6-balanse enn storfekjøtt og svinekjøtt, er det fortsatt lurt å begrense inntaket.Lammekjøttdeig er for eksempel ikke et sunnere valg enn kjøttdeig fra storfe eller gris.Lammekjøttdeig inneholder over 20 prosent fett, mens kjøttdeig fra storfe inneholder 14 prosent, og kjøttdeig av svin 7 prosent. Karbonadedeig er beste valg, for den inneholder 5,4 prosent fett. (Vi nevner at kyllingkjøttdeig inneholder 9 prosent fett.)Rent lammekjøtt, som du finner i lammesteken eller på lammelåret, inneholder mellom 9 og 12 prosent fett. Det magreste valget er flatbiff eller indrefilét av lam, som inneholder under 4 prosent fett.