«

»

sep 25

Ugg jakke

Hunnhummer er ofte saftigere i kjøttet enn sitt mannlige motstykke. Men hummer med utvendig rogn er fredet, og et felles minstemål på hummeren er 25 centimeter.Som den perfekte råvaren den er, kan hummer bli tilberedt på svært mange måter, alt etter tradisjon og oppfinnsomhet. Noen foretrekker klassisk hummer naturell, som er hummer i naken utgave, smakfull og med lette elegante smaker. Andre liker den gratinert, med mye krydder og smakstilsetninger, eller som kraftig suppe eller bisque.Uansett hva en velger, så fortjener hummeren kun det beste når det gjelder drikke.Hva en ønsker å drikke, kommer an på tilberedningsmåten. Hummer naturell trenger en vin som yter den rettferdighet – en enkel og elegant chablis eller en god champagne vil passe perfekt. Til gratinert hummer kan en kreve mer av vinen, gjerne en klassisk hvit burgunder av høyeste klasse eller en grand cru chablis.

Til hummersuppe eller bisque, hvor smakene er sammensatte og på sitt kraftigste, vil kun de kraftigste chardonnay-baserte vinene fungere. Enten fra den nye verden eller hvite burgundere på toppnivå.Skal en servere avkjølt hummer i en salat, trenger den en flytende samarbeidspartner av en helt annen kategori – prøv en riesling fra Tyskland eller en albariño fra Rias Baixas i det nordvestlige Spania eller fra Minho i Nord-Portugal.50 nye viner fikk hylleplass på polet på fredag, av i alt 1050 nye viner i polets bestillingsutvalg. Antallet har aldri vært høyere, og sjelden har Vinmonopolet hatt et mer vellykket nyhetsslipp.

Blant hyllevarene er det de eldste som utmerker seg. Sjeldne rødviner fra portugisiske Colares fra 1996 og 2000, samt portvin fra 2003, modne viner fra Bordeaux tilbake til 1985 og Champagne fra 2002. Det hele toppes med en glimrende Champagne fra Coutelas til nette 279,90 kroner. Det eneste skår i gleden er de mange søte og kommersielle rødvinene.Det er ikke enkelt å plukke ut de 20 beste av så mange fantastiske viner. En av grunnene til det overdådige nyhetsslippet er at flere vinimportører ikke lenger ønsker å selge vinene sine igjennom polets syv spesialbutikker.Produktene i tilleggsutvalget listeføres ikke i polets nettbutikk. Disse vinene kan nå bestilles igjennom det lokale polutsalget, og ikke igjennom importøren som tidligere. Flere og flere viner som bare finnes i et begrenset antall flasker havner her.