«

»

sep 18

Ugg headband

Det er fint å se litt ordentlig ut, sier Thea Langfoss (15) i tiendeklasse ved Skøyenåsen skole i Oslo. Vi har litt den samme stilen som de voksne, sier Martin Johansen (15) i tiendeklasse ved Nittedal ungdomsskole.Før var ungdom en gruppe som søkte seg mot ytterpunktene, nå søker de seg mot sentrum, sier sosiolog og ungdomsforsker Tormod Øia.Ytterpunktene, som subkulturene, er ikke borte, mener han. Men de er blitt marginalisert, og i sentrum finner vi en stor gruppe ungdom som kler seg med fornuft og som syns mor og far egentlig er ganske ålreite mennesker.Det er fint når det er litt classy, sier Thea Langfoss (15).Hun står utenfor klasserommet og ser avventende bort på venninnegjengen. Det er storefri, og elevene på Skøyenåsen skole løper i korridorene, de hopper i trappene, prøver å finne spleisepartnere til en pose boller. De er 13, 14, 15 år – unge, men gamle nok til å bestemme garderoben selv: Det er fint når det ser ut som om du har brukt litt tid på hva du har på deg, sier Marte Bratland Løvaas (15), en av venninnene.

Det er gått halvannet år siden André Hansen, daglig leder i Norberg-Hansen Agenturer, bestemte seg for å prøve ut Daniel Wellington i Norge, et klokkemerke skapt av en 27 år gammel økonomistudent fra Uppsala i 2011.Klokketrendene hadde vært famlende ganske lenge, sier Hansen: Unge brukte klokken på mobilen, ikke på armen.Og så dukket altså denne klokken opp, som ser ut som om den er noe pappa eller bestefar kunne ha gått med, sier han.I november ifjor var det «full take-off», ifølge Hansen, som økte omsetningen i Norberg-Hansens Agenturer fra 2,4 milioner i 2012 til 18,4 millioner ifjor.

«Daniel Wellington» var det mest «taggede» av alle klokke- og smykkemerker på Instagram i juli, sier han, og ifølge ungdommene D2 har vært i kontakt med drømmer «alle» om å få en av klokkene, med navn som «Classic Bristol Lady» og «Classy St. Andrews», rundt håndleddet. Trenden har ført til en ny interesse for armbåndsuret, mener Hansen.Det virker som om dere er opptatt av at dette er en klokke fjortisene elsker, men vårt inntrykk er at den er vel så populær blant 20- og 30-åringer. sier han.Men 14 er det nye 18. Tenåringer virker mye mer voksne enn før, kanskje det har noe med saken å gjøre?