«

»

sep 22

Ugg guthrie

Antall rosévin på det norske markedet blir flere og flere for hvert år som går. Og stadig flere kvalitetsprodusenter velger å lansere sin tolkning av den rosa populærvinen, men ikke alle lykkes. De beste skiller seg ut med en klokkeklar og ren frukt, samtidig som de har friskhet og dybde. Bare de aller beste klarer å levere det, mens det i deres kjølvann kommer en mengde billig og kommersielle rosa søtsupper man med fordel kan styre unna.I fjor drakk vi nordmenn 2.19 millioner liter rosévin, det til tross for en kjølig sommer. Som også nok var årsaken til at salget falt med 0,9 prosent i forhold til året før. Da rosévin sto for den kraftigste salgsveksten blant svakvinene og økte med hele 16,8 prosent.

Det kan ha noe med den rekordvarme sommeren i 2014 å gjøre. Men det er også en stadig større tilgang på kvalitet. Frankrike fremdeles det desidert mest populære rosévinlandet med 848.000 liter solgt. Italia er på annenplass med 371.000 liter, mes USA ligger på tredje med 342.000 liter.Selv om grunnprinsippene i den tradisjonelle metoden å lage musserende vin på, hvor vinen gjennomgår annengangsgjæring på flaske, er lik uavhengig av hvor boblene kommer fra – er de klimatiske forutsetningene og dermed druematerialet i land som Spania, USA og Portugal ulikt hva vi finner i Champagne, nord i Frankrike.

De beste nye alternativene for den som ønsker seg noe annet enn champagne til jul og nyttår, kommer fra de norditalienske vinregionene Trentino og Franciacorta, og er laget av Cantine Ferrari og Bellavista. Men her må du også punge ut med like mye som for en god flaske champagne. Hvis ikke mer.Da kan det være bedre å satse på en fransk cremant fra Burgund eller Limoux – som ofte gir mye musserende vin for pengene.Blant de spanske cava-nyhetene er det mange som skuffer med sin overmodne og ofte jordlige karakter. Men det finnes hederlige unntak. Castelo de Pedregosa har laget to cavaer som både innehar friskheten og fylden man bør forvente i en god musserende vin når vi trer inn i den sprudlende høytiden.Lørdag 26.12 kan du lese Smaks store guide til de beste Prosecco-kjøpene til nyttår.