«

»

okt 24

Ugg flats

De første YouTube-kjendisene dukket frem fra virale engangsfenomener som Charlie Davies-Carr, babyen som ble berømt for å bite sin bror i fingeren i 2007, og den furtne katten Grumpy Cat.Men det finnes YouTube-kjendiser i alle slags nisjer. DC Toys Collector er en «utbokser» («unboxer»): hennes video av fem Angry Birds-egg som åpnes er blitt sett 90 millioner ganger.Over en halv million mennesker har sett Abby Vapes vise hvordan man skal røyke en e-sigarett som en drage.Men bak de ofte tøysete profilene ligger beinhard forretningssans og streng arbeidsmoral.YouTubere er de mest hardtarbeidende folk du kan tenke deg. Det er folk som med stor utholdenhet har drevet frem en kreativ virksomhet til et stort mediekonsern gjennom mange år.Det forklarer Dom Smales, grunnleggeren av byrået Gleam Talent som betjener Suggs og andre stjerner i sosiale medier.Mens musikkindustrien lenge rynket på nesen av YouTube-talenter, kjemper plateselskapene nå om musikere som enkelt kan selge plater til sine allerede etablerte skarer av tilhengere på nettet.

De har gjort jobben, de har fansene, og de er supermektige, forklarer Meridith Valiando Rojas, som var med på å stifte Digi Tours Media etter at han sluttet med tradisjonell artistutvikling.Har du publikum, har du kontrollen.Den 40 år gamle britiske parlamentsrepresentanten fra Witney, vest for London, tømmer matrester i en søppelbøtte, mens hans kone gjør barna klare for skolen i det fine kjøkkenet deres.— Se opp BBC, ITV, Channel 4, sier David Cameron.Vi er den nye konkurransen. Vi er litt vinglete, men dette er en av måtene vi ønsker å kommunisere ordentlig med folk på. Det er oktober i 2006 og WebCameron , en ny YouTube-kanal, er født.Ti måneder tidligere hadde Cameron vunnet formannskapet i det konservative Tory-partiet fra en plattform der han kunne henvende seg til velgere andre ikke nådde frem til. En utgiftsskandale blant britiske politikere hadde gjort at mange hadde mistet tillit til representantene.

Men Steve Hilton, Camerons fremste rådgiver, hadde innsett at det nye nettstedet bød på en mulighet til å omgå TV-stasjonene og trekke til seg velgere som aldri hadde vært i nærheten av Tory-partiet.I de åtte årene som er gått siden da, er YouTube blitt en høyrøstet offentlig markedsplass for folk med maktambisjoner – på godt og vondt.Videoer med IS- og Ku Klux Klan-propaganda kjemper om oppmerksomheten side om side med kandidater til kommunestyrer og rampunger i tenårene.Den etablerte Midtøsten-korrespondenten Jeffrey Goldberg skrev nylig at ekstremister ikke lenger tar seg bryet med å møte journalister.De behøver ingen mellommenn lenger. Journalister er blitt erstattet av YouTube, mener han.YouTube har løftet et slør fra politikerne, og plassert dem under kontinuerlig overvåking. Hvert eneste feiltrinn kan bli fanget opp og spilt om og om igjen i det uendelige. Et av de mest sette klippene på politikkbloggen Guido Fawkes viser britenes tidligere statsminister Gordon Brown som piller seg i nesen.