«

»

okt 18

Ugg flats

Bjørnar og en som heter Jan Egil kom også. Vi satt å pratet og drakk kaffe, ungene løp rundt. Jeg hadde tatt av Sofie armringene for da forstår hun (som oftest) at hun ikke skal bade. Men selvfølgelig – der hoppet hun uti – uten armringer. Bjørnar hev seg etter (med klær) og Jan Egil tråkket ned trappen med bukse og joggesko. Tutta kom opp igjen – hostet et par ganger og løp videre. I ti-tiden sovnet Sofie omsider i vognen. De andre ungene lekte. Da tok jeg mitt første bad for dagen på den hittil varmeste dagen vi har hatt. Det var 36 grader midt på dagen. Kl. 22 var det 29 grader i luften og 27 i bassenget. Det var det eneste positive den dagen. Vi reiste hjem i tolvtiden.

Å fly kommer ikke spesielt godt ut i ditt personlige miljøregnskap. Du skal spise mye biff og kjøre ganske mange kilometer i bil for å slippe ut like mye co2 som du gjør når du flyr tur/retur til for eksempel London.Riktignok har passasjerantallet ved norske flyplasser falt i 2009, men det er det nok finanskrisen som har sørget for, ikke en mer miljøbevisst befolkningMen, om ikke du og jeg tenker så mye over dette med co2-utslipp når vi er ute og flyr, så gjør flyselskapene selv det.Da DinSide møtte SAS-ledelsen i slutten av november, sto dette med miljøsatsing på programmet. Lars Andersen, direktør for miljø og bærekraft i SAS, forklarte oss hva som nå gjøres i flyindustrien for å redusere utslippene.Aller først er det greit å få på det rene at å strebe mot en utslippsreduksjon også gavner flyselskapene. Reduserte utslipp fås ved å bruke mindre drivstoff. Og mindre drivstoffbruk sparer flyselskapene for penger. Det er veldig ønskelig i en tid da flybransjen sliter ganske kraftig med lønnsomheten.Det er flere måter å kutte utslippene på, ifølge Andersen.

Hvis man flyr flyet mer effektivt, kan det spare mye drivstoff. På en times flytur snakker vi om 5-6 prosent, sier Andersen.En av taktikkene er å i større grad bruke datamaskiner som hjelp til å planlegge flyturen og unngå «kork» i luften. For det oppstår stadig, særlig i luftrommet rundt store flyplasser med mye trafikk. Er det flykork, må flyet ofte ta en runde rundt i luftrommet før landing (alle som har fløyet til for eksempel London kjenner sikkert til dette). Dersom pilotene tidligere i flighten får informasjon om at det er flykork, kan de heller redusere marsjfarten, og dermed også drivstoffbruken, i stedet for å brenne mer enn vanlig på å ta denne ekstrarunden.Det viser seg også effektivt å introdusere flere sjekkpunkter i løpet av flighten. Slik kan pilotene i større grad tilpasse fart, og dermed ankomme flyplassen akkurat i riktig tid i forhold til landinstidspunktet flyet er tildelt.