«

»

sep 15

Ugg earmuffs

Vi anbefaler forbrukerne å undersøke en del før de handler, sier Ragnhild Olin Amdam, rådgiver i Forbrukerpolitisk avdeling i Forbrukerrådet, til DinSide.Forbrukerrådet har utarbeidet en sjekkliste man bør lese før man handler på nettet. I tillegg har Forbrukerombudet laget en oversikt over ulike norske og internasjonale nettbutikker som selger falske varer.Canada Goose, UGGs og Mulberry-vesker er varene som hyppigst blir kopiert.Oslo-jenta Sofie Nergaard studerer i Danmark, og har som mange andre studenter et stramt budsjett å forholde seg til. Da hun fant et par Nike Free-sko via Google til en tredjedel av ordinær pris, slo hun til.Jeg kunne se med en gang jeg fikk dem at skoene var fake. Esken så genuin ut, men skoene hadde mange feil. Sømmene var slurvete og passformen var rar, noe man aldri vil finne ved en ordentlig Nike-sko, sier Sofie som legger til at det er de små detaljene som avslører som en vare er ekte eller ei.

Sofie Nergaard fikk ikke kontakt med nettsiden da hun ville returnere Nike-skoene. Kontaktinformasjonen var falsk og joggeskoene ligger fortsatt i esken sin under sengen. Nergaard innrømmer imidlertid at hun burde reagert på den sterkt reduserte prisen. Prisen var for god til å være sann, og det viste seg jo at den var jo faktisk det, innrømmer Nergaard.Pål Vedner, agent for UGGs Australia i Norge, har tidligere uttalt til DinSide at han har fått mange henvendelser når det gjelder uekte varer folk har bestilt på nett. Vedner sa at tilbud som er for gode, sannsynligvis er nettopp det.Det går faktisk ikke an å få tak i ekte UGG Australia til halv pris, slik mange reklamerer med på Internett. Er tilbudet du kommer over veldig mye billigere enn i butikken, så er det fake. Det er en tommelfingerregel, mente Vedner.

Omfanget av piratkopierte varer bare øker, og dette har ført til at Tollvesenet og varemerkeeiernes jurister har intensivert jakten på piratkopiene i et forsøk på å komme problemet til livs. Dermed kan du som privatperson motta et krav i posten dersom du handler «fake» varer – selv når du har gjort det i god tro.Før du setter hjertet i halsen: Forbudet mot å innføre piratkopier gjelder varer importert for videresalg eller omsetning i Norge, ikke varer til privat bruk. Problemet er at det for merkevareeier kan være vanskelig å vite med sikkerhet hva du egentlig skal med varene.I forrige uke omtalte DinSide to danske kvinner som mottok et pengekrav fra Guccis advokater etter å ha importert uekte Gucci-vesker i den tro at de var ekte.