«

»

sep 16

Ugg do

Enkelte land har i tillegg ulike momssatser på ulike varer.Vær oppmerksom på at det i de fleste landene er en minstesats for hvor mye du må handle for, før du kan få refundert momsen via taxrefund-ordningen. Hva denne satsen er, varierer imidlertid fra land til land. Du kan se hva dette minstebeløpet er, i tabellen nedenfor. Du finner også endel informasjon om de enkelte landenes beløpsgrenser og momssatser på nettsidene til Global Refund. Husk at minimumsbeløpet gjelder hvert totale kjøp du gjør i en butikk – du kan altså ikke handle for småbeløp i flere beløp og legge dette sammen – du må handle for minstebeløpet for hvert kjøp.Tollsatsene for hvor store verdier du kan ta med deg inn i landet etter en utenlandstur, gjelder selvsagt fortsatt. Dersom du har med deg mer enn kvoten på verdier, gjelder selvsagt regelen om at varene må fortolles.

For første gang siden crème de la mer ble utsolgt på Harrods midt i den verste hypen for fem år siden står jeg på en venteliste i en butikk. Nei, det er ikke den siste vesken fra Dior, heller ikke en bil med ekstrautstyr. Jeg står på venteliste for å kjøpe meg et par gummistøvler.For en bergenser som har Viking Kadett Classic i minst to eksemplarer i alle størrelser fra 36-39 (utslitte, men dog) i kjelleren på hytten er dette totalt uforståelig. Det skal da ikke være så vanskelig å oppdrive et par gummistøvler som attpåtil ser litt frekke ut??

Tydeligvis. En lang byrunde i hovedstaden viste totalt ribbete butikkhyller, og at det kun finnes støvler igjen for dem med innsnørte kinaføtter eller menn i drag. «Vi får inn i november», «Vi får inn i desember», var standardsvaret. I tankene flyr jeg til vestlandet for å plukke opp et gammelt par, men innså at det ville bli en dyr fornøyelse for et par støvler med hull (etter 90-tallets brettekant, du vet) og til slutt så jeg meg nødt til å sette meg på venteliste. Og der står jeg fremdeles.