«

»

apr 20

Ugg classic

Kjetil Østli er spalitist i KK. Denne uken skriver han om hvordan vi alle bør engasjere oss mer, ikke bare ved å like og dele det i sosiale medier:Dette er en ønskeliste til meg selv. Den kan kanskje brukes av andre.

 Kjetil Østli, spalitisk i KK. All Over PressDen er klisjé, men det gir jeg faen i. Den er naiv, men desto bedre. Den er moralistisk, men en pekefinger har ingen vondt av, aller minst jeg selv.For nå er jeg er opprørt, vil bare grine eller pælme noe i veggen. Det er en sjelden tilstand. Det er noe å ta vare på, har jeg lært. Er man opprørt, er man vekket. Man må da finne ut hvordan man unngår å sovne igjen.
Forsinket leser jeg en sak om en 13 år gammel gutt fra Oslo. Ut fra det jeg leser, ble han plaget i hjel. Med­elever satte fyr på sekken hans, 13-åringen måtte gjemme tingene sine, deretter seg selv, slik at mobberne verken fikk tak i dem eller ham, uke etter uke brøt de ham i stykker. Hva gjorde lærerne? SFO? Rektor ved skolen, Knut Christian Hellesø-Knutsen, skrev i epost til VG: «(Vi) fikk den tragiske beskjeden om Odins bortgang i april 2014, noe som gikk sterkt inn på både tidligere medelever og ansatte. Vi har dyp medfølelse med hans etterlatte.»Jeg vet ikke helt hva de følte og gjorde før han døde, jeg vet sannelig ikke, og det er kanskje derfor jeg griner mens jeg leser. Noen river sakte, men sikkert i stykker hver fiber av håp i en gutt, og folk har sett det, folk har hørt det. Og vi, jeg sier vi, stoppet det ikke.
Så leser jeg om asylbarna. Som intervjues på sprakete telefonlinjer der de er sendt, til Afghanistan, Jordan, Irak. Hvordan går det med dere? spør journalisten. På kav nordnorsk eller trøndersk osv. svarer de, de har jo vokst opp i Norge. Håpløse svar. Forvirrede, triste svar. Vi, du og jeg, har stemt fram politikerne som vedtar flyktningpolitikken. Når vi ser asylbarna, møter vi oss selv i døra, et kort hei mellom den vi er og den vi vil være, som trykker SHARE THIS på Facebook når vi leser historiene som opprører oss. I morgen sendes noen nye barn ut, men da trykker litt færre på SHARE THIS, og så er barna borte.