«

»

mai 05

Ugg classic tall

Det var den dagen i året. Den dagen man blir stående og granske sitt eget speilbilde litt lenger, etter frokost. Den dagen plaggene er plukket med omtanke og man har tenkt litt ekstra over hvordan man sitter, smiler, står, hvordan man skal bli sett på og husket – dagen da ungdomsskolen skal foreviges på fotopapir.

Nora Gjermundsen i niende klasse på Ringshaug ungdomsskole i Tønsberg hadde bestemt seg et par dager i forveien: Hun skulle ha på seg den nye poloskjorten, den med blå striper og Ralph Lauren-logoen trygt brodert på brystet. Det var et godt valg, tenkte hun: Den var fin, så ordentlig ut, men da Nora Gjermundsen kom på skolen den morgenen fikk hun kalde føtter. Skolen var full av dem: Nystriglede åttendeklassinger, niendeklassinger, tiendeklassinger i rosa, blå, stripete poloskjorter. Alle var helt like, sier hun. Det var som om vi skulle ha planlagt det.

Det virket så teit, så da skoleklokken ringte løp hun hjem og skiftet til en hettegenser fra Abercrombie & Fitch, lys rosa, en farge nesten ingen andre på skolen har:Litt annerledes, men likevel helt innenfor.Hver ungdomsgenerasjon har sine uttrykk, sine kleskoder.Noen har viklet syltestrikker i Isba-støvler, kranglet seg til stenvaskede jeans og brent seg på kreppjernet. Andre har smugrøyket bak skolen på platåsko, blottet tangatrusen over bukselinningen og slipt den nye buksen hullete med sandpapir. Trendene i norske skolegårder har fått noen av landets rektorer til å innføre egne kleskoder; forby «sagging» og tvangskle barmagede jenter.Ungdomsstil har gjerne hatt den funksjonen: Den har synliggjort generasjonskløften mellom ung og voksen.

D2 har vært i kontakt med ungdomsskoleelever fra byer i samtlige landsdeler for å kartlegge kleskoder i norske skolegårder: «Alle» ønsker seg en preppy klokke fra Daniel Wellington, med modeller oppkalt etter eliteuniversiteter. De trives best i «litt ordentlige» oppkneppete poloskjorter, «behagelige» hettegensere og solide, «praktiske» parkaser. Jentene vil ha det «komfortabelt» i lange cardigans, kompresjonstights, «basic» bukser og store skjerf – og skal helst ha rukket å rette ut håret før de går til skolen.