«

»

mai 04

Ugg boot protector spray

D2 har vært i kontakt med ungdomsskoleelever fra byer i samtlige landsdeler for å kartlegge kleskoder i norske skolegårder: «Alle» ønsker seg en preppy klokke fra Daniel Wellington, med modeller oppkalt etter eliteuniversiteter. De trives best i «litt ordentlige» oppkneppete poloskjorter, «behagelige» hettegensere og solide, «praktiske» parkaser. Jentene vil ha det «komfortabelt» i lange cardigans, kompresjonstights, «basic» bukser og store skjerf – og skal helst ha rukket å rette ut håret før de går til skolen.

Det skal være klassisk – man skal se veloppdragen ut, mener Eline Gundersen i tiendeklasse ved Charlottenlund ungdomsskole i Trondheim.Hun står utenfor klasserommet og ser avventende bort på venninnegjengen. Det er storefri, og elevene på Skøyenåsen skole løper i korridorene, de hopper i trappene, prøver å finne spleisepartnere til en pose boller. De er 13, 14, 15 år – unge, men gamle nok til å bestemme garderoben selv: Det er fint når det ser ut som om du har brukt litt tid på hva du har på deg, sier Marte Bratland Løvaas (15), en av venninnene.

I D2s samtaler med tenåringene er det enkelte trender som har utpekt seg: Foruten Ralph Lauren-skjorte, med synlig logo på brystet, og Daniel Wellington-klokke, kommer blant annet dette til å stå på ønskelistene julen 2014:Det finnes selvsagt variasjoner blant, og på, ungdomsskolene. Alle har ikke, eller ønsker seg, disse tingene, men på spørsmål om «hva som gjelder» akkurat nå, er referansene påfallende like, både i Stavanger, Kristiansand, Bergen, Trondheim, Tromsø, Nittedal, Tønsberg, Hønefoss og Oslo vest – og her, på Skøyenåsen skole i Oslo øst. Venninnegjengen i tiendeklasse sier de ønsker seg Acne-skjerfet, eller et som ligner, «fordi det er plaint». Hvorfor alle har hvite tøysko fra Converse? «Fine, plaine, passer til alt». Og klokken fra Daniel Wellington?